Vår kompis Stefan Olmås har en trevlig blogg som heter ”Olmås Njutbar”  och är kommer hans roséfavoriter:

Sommarens bästa roséviner. Tycker jag alltså.

Då var jag tillbaka till bloggandet efter lite ledigt över midsommarhelgen. Bestyren med att få på sig skoteroverallen och de lårhöga björnskinnsstövlarna tog ut sitt pris. Det var varmare och skönare i februari, ack ja. Även om solen fortfarande, i huvudsak, lyser med sin frånvaro vill jag försöka beveka vädergudarna med lite rosévin. Ingen mat idag således, bara vin. Det är ju inte så illa det?

Nedan har jag listat mina rosétips inför en eventuell sommarvärme. Om det inte blir någon dylik kan man värma vinerna med glöggkryddor i. De står i prisordning så det är bara att öppna plånkan och se efter vilken som kan passa just din budget. Billigast först.

Claude Val Rosé 2013 (nr 82832) 65 kr
Doften är bärig och fräsch med toner av vingummi och hallon. Smaken är torr men med en lite fruktsötma. Alla viner från Claude Val är bra vin för pengarna. Det finns en röd och en vit också. Alla kostar de 65 kr per flaska och är riktiga fynd för det högst blygsamma priset. De är enkla viner men rena och snygga och väldigt användbara.

Finns på box också. Titta! Den är redan öppnad!


Puycheric Syrah Rosé 2013 (nr 2209) 67 kr för 750 ml och 179 kr för 3000 ml
Doften är stor och bärig med toner av jordgubbar, röda vinbär och smågodis. Smaken är ”off-dry” med bra
syra och frukt, Inslag av röda bär och citrus. Mycket vin för pengarna får man om man köper Puycheric. Gott att bara ta ett glas eller till smakrika rätter av fågel, gris eller stekt fisk.

Cuvée Madame Château des Demoiselles (nr 2203) 99 kr
Doften är stor, fruktig och örtig med härlig frukt. Smaken är helt torr med koncentrerad frukt och inslag av röda bär, rabarber och mineral. Vinet är ganska kraftigt och gör sig därför bäst till mat. Det passar till kycklingsallad (det gör det verkligen!), ostar, till stekt fisk och smakrika rätter av skaldjur. Det här är ett riktigt fynd! Producenten överlevererar verkligen på kvalitet jämfört med priset. Det kommer att drickas mången sådan här flaska i Casa Olmås i sommar. Köp bums!

M de Minuty Rosé 2013 (nr 2590) 105 kr
Doften är stor och bärig med toner av smultron och citrus. Smaken är torr men med antydan till fruktsötma och inslag av röda bär, blodgrape och någon mineral. Det här är ett vin som passar bäst som aperitif och till snacks. Vinet vinner inte på lagring och har en liten fruktsötma, även om restsockerhalten är mindre än 3 gram per liter, som gör att det funkar bäst till salta och heta smaker, gärna med asiatisk touch. Det är ett bra vin men lite dyrt, det borde kosta 89 kr.

Två på en gång. Liksom ett par i rosé. För den pokerintresserade?

Chateau Routas Rouvière Rosé 2013 (nr 91271) 117 kr
Doften är stor och mycket elegant med tydliga toner av blodgrape och röda bär. Smaken är helt torr med härlig frukt och lång, balanserad smak med inslag av grape, hallon och örter. Det här är ett mycket, mycket bra vin och, trots sitt pris, ett riktigt fynd.

Brangelina gör inte det här vinet. De bara äger det.


Miraval Rosé 2013, Jolie-Pitt & Perrin (nr 90452) 149 kr
Doften är stor och komplex med toner av persika och blodgrape. Smaken är helt torr med frisk syra, härlig
frukt och lång, elegant eftersmak med inslag av smörkola, hallon och rabarber och en fint bitter avslutning. Trots sitt höga pris är detta ett riktigt fynd. Det här är ett riktigt bra vin, inte bara ett bra rosévin, om ni förstår hur jag menar. Det passar dels som aperitif men är också tillräckligt smakrikt för att klara chiliheta rätter på kyckling, kött och fisk. Ett riktigt allround-vin helt enkelt, mycket bra dessutom.Whispering Angel 2013 (nr 72454) 199 kr

Här är det, underverket. Mums så gott.

Doften är rik, elegant och mycket rent fruktig med toner av vanilj och rabarber. Smaken är knastertorr med inslag av blodgrape, rabarber och kallt smör. Eftersmaken är mycket frisk och elegant med en snygg bitterhet i avslutningen. Det här är ett riktigt seriöst vin. Det är inte så billigt precis men värt varenda krona. Det är det överlägset bästa rosévin som finns tillgängligt i Sverige just nu. Det tål dessutom att sparas i något år och blir alldeles säkert bara bättre med lite ålder. Sacha Lichine växte upp på slottet Prieuré-Lichine i Margaux och lärde sig producera vin av sin far, Alexis. Slottet såldes i slutet av 1999-talet och nu driver Sacha istället, bland andra projekt, Château d’Esclans i Provence. Här görs Whispering Angel, ett vin som, trots sitt höga pris, är ett av de billigare vinerna man producerar! Gott är det hur som helst!

http://olmasnjutbar.blogspot.se/