La vie en rose

Nu strömmar rosévinerna in i Systembolagen. Förr sa man ofta lite magsurt att roséviner gick att dricka till allt, men att det inte passade till något.  Det är fel. Dagens välgjorda roséviner passar alldeles utmärkt till massor av goda maträtter.

Själv kan jag riktigt längta efter ett gott rosévin till en underbar vårsallad på primörer och majskyckling. Ett lätt rosévin, kylskåpskallt, är en utmärkt apéritif. Det får verkligen magen att börja kurra efter mat som grillat fläsk med goda såser, den stekta abborren med dillmajonnäs eller en fisksoppa med rouille.

Rosévin passar dessutom bra till mer vanliga vitmögelostar som brie och camembert

Jag tycker att rosévin ska serveras kylskåpskallt och sedan hållas runt 10-12 grader. En god tumregel är att ju mörkare, desto högre temperatur. Aldrig mer än 13-14 dock, rosévin är ju till sin karaktär ett vin som ska vara friskt och läskande.