Rhônedalen är Frankrikes näst största vinregion efter Bordeaux. Rhônedalen har, med sitt omväxlande landskap där romare och påvar odlat vin genom århundradena, blivit en plats där flera av världens mest uppskattade och efterfrågade viner odlas.

 

I dag uppskattar vi vinerna för dess generösa värme & känsla för sitt ursprung längs Rhôneflodens flöde från Hermitage & Côte-Rôtie i norr, söderut mot Châteauneuf-du-Pâpe.

 

Rhônedalen påverkas av Medelhavet och har många soltimmar, men området lider också av den våldsamma, kalla och nordliga mistralvinden. När ovädret kommer gör det ofta stor skada på de mer känsliga stockarna. I norr är jordmånen granitjord, och i söder är den rullsten.

 

I norra delen av området odlas några av världens kraftfullaste rödviner. Vinerna görs på druvan Syrah och har pepprig och intensiv fyllighet. Elegant blommiga, aromatiska och vita Condrieuviner görs på den delikata Viognierdruvan. Dessa viner är spännande att matcha med olika maträtter, både klassiska och mer moderna, kontemporära anrättningar.

 

I södra delen av Rhône är landskapet mindre dramatiskt och klimatet mer påverkat av Medelhavet. En mångfald olika druvor trivs i området och ger flertalet olika vintyper. Smakrika och fylliga röda viner, torra friska vita och hallonfärgade roséer från Côtes du Rhône, kryddig och fyllig röd Châteauneuf-du-Pape, utmärkta roséviner från Tavel och söta muskatviner Muscat de Beaumes-de-Venise.

 

 

I Rhône producerar man huvudsakligen rött vin (92%), 6 procent vitt vin och en gnutta rosé (2%).